Wilna Haffmans, Beeldhouwster geboren te Nijmegen 1936.

Opleiding: o.a. Academie voor beeldende kunst, Arnhem. 1954-1959 Afdeling beeldhouwen onder leiding van Cephas Stouthamer.

Woont en werkt vanaf 1959 in Cuijk aan de maas, en was getrouwd met Gerard Bruning (beeldhouwer) tot 1981.

Wilna Haffmans exposeert in binnen en buitenland sinds 1958 en woont nu in Malden, bij Nijmegen.

Werkt in opdracht voor scholen, openbare gebouwen en parken in Nederland, en heeft veel klein plastiek gemaakt voor particulieren collecties in binnen en buitenland.


Wilna Haffmans is beeldhouwster in hart en nieren. Met haar wijde visie op het spel dat leven heet, maakt ze al jaren stoute en schalkse vormen van mens, dier of kind of combinaties daarvan. Meestal zijn het meisjes of vrouw figuren die zich in allerlei ogenschijnlijk zorgeloze bewegingen met elkaar bezig houden in spel, gesprek of dans of eventjes wiegelend in hangmatten. Al deze malle houdingen zijn feilloos en moeiteloos vertolkt in een bijna filmische taal met een bruisende kracht in de gestolde beweging. De een zit met een kat op schoot te zonnen en de ander rekt zich bijna schaamteloos uit in al haar vezels met een zeer plastisch “Ziezo-gevoel”  De kleine plastieken hebben dezelfde vitaliteit en humor en die specifiek tragi-komische Haffmans ondertoon.

Citaat: Marrit Verwiel.